№1 (23) 2015 р.
Демографія та соціальна економіка, 2015, 1(23):22-31
https://doi.org/10.15407/dse2015.01.022
С.В. Полякова
канд. екон. наук, пров. наук. співроб., Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України
Т.В. Новосільська
головний економіст, Інститут демографії та соціальних досліджень
ім. М.В. Птухи НАН України
Бідність населення за споживанням: нові виміри
Розділ: Нові виклики бідності в Україні
Мова статті: українська
Анотація: В статті представлено нові методичні підходи до дослідження бідності населення за споживанням. До
категорії нужденних запропоновано відносити населення, яке одночасно є бідним за відносним критерієм
та структурним (комбінований критерій 1), за відносним та добовою калорійністю раціону менше
2100 ккал (комбінований критерій 2). Доведено, що застосування у якості критеріїв лише частки
витрат на харчування або енергетичної цінності раціону має певні застереження та не відображає
реальної картини бідності населення за споживанням. Відповідність одному, окремо взятому критерію
не завжди означає бідність, а може бути результатом споживчого вибору. Натомість застосування
комбінованих критеріїв дасть змогу виокремлювати населення, яке не з власної волі, а через нестачу
коштів не в змозі забезпечити споживання на характерному для українського суспільства рівні.
Ключові слова: бідність, критерії бідності, споживання, суспільство споживання, модель споживчої поведінки, бідність за споживанням.
Література:
1. Лібанова Е.М. Бідність населення України: методологія, методика та практика аналізу: монографія / Е.М. Лібанова. – К.: КНЕУ, 2008. – 330 с.
2. Черенько Л.М. Проблеми бідності в Україні: методи визначення та напрями подолання : дис. канд. екон. наук : 08.09.01 / Черенько Людмила Миколаївна. – К., 1999. – 205 с.
3. Рівень життя населення України / НАН України, Ін-т демографії та соц. дослідж.; Держкомстат України; за ред. Л.М.Черенько. – К. : Консультант, 2006. – 428 с.
4. Герасименко С.С. Статистична характеристика споживання продуктів харчування населенням України / С.С. Герасименко, В.С. Герасименко // Статистика України. – 2013. – No 2. – С. 28–33.
5. Шангіна Л., Юрчишин В. Cтруктура доходів і витрат домогосподарств «не відчула» кризи [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.uceps.org/upload/yurchyshyn_shanhina_ohliad_XII-2009.pdf – Назва з екрана.
6. Корецький В.Л., Орлова Н.М. До проблеми безпеки харчування та моніторингу якості життя населення України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.medved.kiev.ua/arh_nutr/art_2006/n06_1_7.htm – Назва з екрана.
7. Грузєва О.В., Іншакова Г.В., Яковенко В.Г.
Вплив харчових чинників на здоров’я населення // Матеріали ІV з’їзду фахівців з соціальної медицини та організації охорони здоров’я. – 2008. – No1–2.– С. 60–62.
8. Соціальний захист населення України : [монографія] / [авт. кол.: І.Ф. Гнибіденко, М.В. Кравченко, О.Ф. Новікова та ін.]; за ред. А.М. Вакуленка, М.К. Орлатого. – К. : НАДУ, 2009. – 184 с.
9. Шадрін О.Г. Проблема дефіциту молока у харчуванні наших дітей існує [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ilovemilk.info/interviews/problema-defitsytu-moloka-u-harchuvanni-nashyh-ditey-isnuye--6.html – Назва з екрана.
10. Огляд ринку кредитування фізичних осіб за 2013 рік [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ua.prostobank.ua/spozhivchi_krediti/statti/oglyad_rinku_kredituvannya_fizichnih_osib_za_2013_rik – Назва з екрана.
11. Національний банк України. Статистичний бюлетень [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/category?cat_id=57897 – Назва з екрана.
» pdf